Structuurfondsen

Fondsen waarmee de Europese Unie de economische structuur wil verbeteren van regio’s die kampen met achterstanden zoals armoede en werkloosheid.

Er zijn twee Structuurfondsen: het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en het Europees Sociaal Fonds (ESF). Zij maken deel uit van het cohesiebeleid van de EU.

Het begrip ‘achterstandsregio’ kan erg ruim worden uitgelegd. Zo is de provincie Utrecht volgens Eurostat de derde meest concurrerende regio van Europa en ook een van de rijkste gebieden. Toch betaalt het EFRO mee aan allerlei projecten in de regio, zoals het aanleggen van een duurzaam stroomsysteem in de Utrechtse wijk Lombok en de aanleg van een stadspark in een nieuwbouwwijk. Een typisch geval van ‘rondpompen van geld’.

Veel rijke lidstaten van de EU willen mee blijven eten uit de ruif van de structuurfondsen, ook al betalen ze er zelf voor via de Europese begroting. Het zou zinniger zijn de Europese subsidies alleen aan te wenden voor de (nieuwe) lidstaten die echt een achterstand hebben.